[...] uznawanych za istotne dla organizmu ludzkiego. O aminokwasach mówimy jako o budowlanych cegiełkach tkanek organizmu. Dziesięć z nich jest znanych jako podstawowe aminokwasy muszą być one dostarczone organizmowi w pożywianiu, aby wystąpił rozwój. Pozostałe dwanaście jest wytwarzanych w organizmie. Produkty zawierające białko są uszeregowane [...]
[...] kwasów tłuszczowych. Spróbujmy się przyjżeć drugiej stronie medalu, czyli diecie bez węglowodanów. Otóż przy niedoborze węglowodanów i dostarczaniu dużej ilości tłuszczu kwasy tłuszczowe nie wchodza na drogę pełnego spalania i zaczynają się gromadzic przed mitochondriami. Związki tłuszczowe, które nie weszły na drogę pełnego spalania (tzw. [...]
Wszędzie widze opinie że orzechy włoskie są lepsze od laskowych. Właściwie sądze, że większość głosi takie tezy opierając się na intuicji itd. Postanowiłem zrobić porównanie wartości orzechów laskowych i włoskich. 1. Białko - w zasadzie po równo 2. Wartość energetyczna - wyższą mają włoskie 3. Kwasy tłuszczowe jednonienasycone - czyli najzdrowsze [...]
[...] dużym stopniu wypełnimy trzy wyżej wymienione warunki wypracowania dobrej formy. 1. Bezboleśnie Zmorą sportowców-amatorów wracających do ćwiczeń po wakacjach są popularne zakwasy, czyli opóźniona bolesność mięśni powodowana mikrouszkodzeniami mięśni szkieletowych wynikającymi z treningu. Nie da się jej wyeliminować całkowicie, jednak [...]
http://www.sfd.pl/sklep/produkt_img/Orange_OxiMega_Fish_Oil_i27082_d400x400.jpg Orange OxiMega Fish Oil Opis Fish Oil Produkt zawiera zdrowe tłuszcze z grupy omega-3, każda porcja 2kapsułki żelowe dostarczają 2g kwasów tłuszczowych. Kwasy omega-3 wspomagają pracę serca i mózgu, chronią przed miażdżycą i rozwojem nowotworów, przeciwdziałają [...]
[...] rozpuszczalnej formie i doskonałych smakach! Jak działa L-KARNITINA? L-karnityna jest kluczowym elementem ostatniego etapu procesu rozkładu tłuszczów. Transportuje wolne kwasy tłuszczowe do miejsc ich ostatecznego utleniania (mitochondria), gdzie następuje uwolnienie zmagazynowanej w nich energii - podnosi to znacznie zdolność wysiłkową [...]
[...] wzmacnia zachodzące w organizmie procesy termogeniczne (wydzielanie energii powstałej podczas spalania tłuszczy w postaci ciepła) i lipolityczne (rozkład tłuszczy na wolne kwasy tłuszczowe). Wodorochlorek Etylowego Estru L-Tyrozyny, L-Tyrozyna - estryfikowana wersja aminokwasu Tyrozyny, która jest prekursorem dla Adrenaliny, Dopaminy i [...]
[...] regulacji zarówno ciśnienia krwi jak i innych funkcji serca.Jest także ważna przy regulacji poziomu homocysteiny. Ekstrakt z palmy sabałowej: Palma sabałowa zawiera zarówno kwasy tłuszczowe jak i sterole roślonne.Jego składniki pomagają inhibitować enzym 5-alfa-reduktazy , który zamienia testosteron w dehydrotestosteron i pomaga w blokowaniu [...]
[...] witamin z dodatkami, np. Animal Pak, Special Two, ponieważ rekreacyjnie ćwiczącej osobie nie potrzebne są takie dawki i nie warto wydawać tylu pieniędzy na same witaminy b) kwasy tłuszczowe - uzupełniają dietę w niezbędne kwasy tłuszczowe, polecane w szczególności na redukcji - co kupować: tran, Omega-3 c) ZMA (cynk + magnez) - poprawiają [...]
[...] nieodłączny element naszej diety, zależnie od budowy chemicznej wykazywać mogą rozmaitą aktywność biologiczną. Wyróżniamy nasycone, jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Kwasy tłuszczowe dostarczane wraz z pokarmem lub w postaci suplementu zależnie od składu stanowić mogą skoncentrowane źródło energii, a także pełnić rolę [...]
[...] rakotwórcze) i zmniejsza poziom kortyzolu. Pozytywnych działań jest więcej, ale podobnie jak z czosnkiem-nie wykraczam za temat;-) 3.Omega 3. Dlaczego?! Wielonienasycone kwasy tłuszczowe EPA i DHA należące do grupy omega 3 są niezbędne dla zachowania dobrego stanu zdrowia. Szczególne rola kwasów tłuszczowych omega 3 polega na ich [...]
[...] są oleje roślinne - najlepiej w postaci surowej - jako dodatek do sałatek i surówek. Są one źródłem korzystnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych (NNKT - niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe), witaminy E, poprawiają stan skóry, włosów, biorą udział w procesach wzrostu oraz zapobiegają zmianom miażdżycowym. W jadłospisie osób na diecie [...]
[...] w ilości 500 mg dziennie, najlepiej podany w formie organicznej, magnez w ilości 250 mg (również podany w formie organicznej) oraz 300 mg wit. C podawanej przed treningiem, kwasy tłuszczowe rybie EPA i DHA w ilości 1,5 g dziennie (co uzupełni nieco zaburzone proporcje między NNKT a pozostałymi tłuszczami - w wypadku zastąpienia tuńczyka łososiem [...]
Opis: Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 są ważne dla organizmu, ponieważ powstają z nich prostaglandyny - substancje regulujące pracę układu krążenia, systemu odpornościowego i gospodarkę tłuszczową. Kwasy omega-3 obniżają również zbyt wysoki poziom cholesterolu i trójglicerydów. Stosowanie ich przez kilka miesięcy znacznie zmniejsza poranną [...]
[...] 150-200 g białka dziennie. Pełne białko pochodzenia zwierzęcego (mięso, ryby, drób, jaja i produkty mleczne) posiada zrównoważony skład, jeśli chodzi o niezbędne aminokwasy. W białku tkanki mięśniowej człowieka występują 22 rodzaje aminokwasów. Osiem spośród nich nie może być wytwarzanych w ludzkim organizmie. Nazwano je niezbędnymi i [...]
[...] witamin i prowitamin, takich jak witamina C, z grupy B (B1, B2, B6), D, E, kwas foliowy, kwas nikotynowy (witamina PP), β-karoten, ksantofile. Zawierają ponadto aminokwasy egzogenne, takie jak metionina, treonina, lizyna, histydyna, leucyna i tryptofan, a także argininę, prolinę i kwas asparaginowy. Liście morwy są bogatym źródłem aż 14 [...]
PUFA - skrót od Polyunsaturated Fats, czyli tłuszczy wielonienasyconych, na które składa się grupa kwasów omega 6 i omega 3. Są to kwasy tłuszczowe należące do tzw. NNKT - Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (ang. EFA - Essential Fatty Acids). Są to w zasadzie jedyne tłuszcze jakie są nam potrzebne do prawidłowego funkcjonowania i jakich [...]
[...] większości enzymów i hormonów regulujących przemiany metaboliczne, przyczyniają się również do odtruwania organizmu. Substancjami, z których powstają białka, są 23 aminokwasy (endogenne i egzogenne). Udział białek w sportowej diecie powinien być szczególnie wysoki. Norma zalecanego dziennego spożycia białka przez sportowców zależy od [...]
[...] większości enzymów i hormonów regulujących przemiany metaboliczne, przyczyniają się również do odtruwania organizmu. Substancjami, z których powstają białka, są 23 aminokwasy (endogenne i egzogenne). Udział białek w sportowej diecie powinien być szczególnie wysoki. Norma zalecanego dziennego spożycia białka przez sportowców zależy od [...]
[...] wiedza i praktyka zootechniczna pozwala wzbogacać jaja w naturalny sposób - poprzez odpowiednie żywienie niosek wprowadzając takie substancje jak: wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 oraz witaminy A i E, a także mikroelementy (w tym: selen, jod, krzem). Są to zatem substancje niezbędne do funkcji życiowych, sprzyjające [...]